top of page
  • Denisa Sciortino

První trick-or-treating


Já, Filípek a Sebík jsme dnes poprvé zažili pravou halloweenskou koledu (trick-or-treating). Vtip je v tom, že oni mají 5 a 1,5 roku, zatímco mně je 36.


Na procházku po krásné čtvrti, kam nás pozvala kamarádka, jsme vyrazili ještě za světla, takže jsme si mohli prohlédnout venkovní výzdobu každého domu i jiné koledníky. Maličké děti v krásných kostýmech byly prostě rozkošné.


Na Američanech se mi líbí, že nezkazí žádnou legraci, a proto jsem nebyla překvapená, že masky a převleky měli na sobě i rodiče (viz dinosauří rodinka na fotce).


Někteří obyvatelé čtvrti udržovali bezpečný odstup a misky se sladkostmi k rozebrání umístili před dům. Jiní na koledníky čekali na verandě a další vyčkávali uvnitř, dokud jim děti nezaklepaly na dveře a neřekly: „Trick or treat!“ Na cukroví (miniaturní verze klasických čokolád a bonbonů, např. KitKat nebo M&Ms) mají koledníci plastový kyblíček v podobě dýně. Zhruba za hodinu byl plný.


Během večera jsme narazili na dva milé postarší páry, které se evidentně na tento svátek velmi těší. Kromě toho, že předzahrádky svých domů doslova zaplavili strašidelnými dekoracemi, si ještě sami nasadili na obličeje masky a „strašili" děti. Zatímco náš mladší syn se při pohledu na škrabošku čarodějnice dal na útěk, ten starší si beze strachu vylezl po strmých schodech až ke kyblíku s cukrovinkami. Snickersky mu za to stály.


Nicméně i ten mladší brzo překonal ostych a hnal se ke každým dveřím, protože pochopil, že dostane něco sladkého. Ještě teď ho vidím, jak pádí mezi umělými lebkami a chlupatými pavouky přes trávník v ruce lightsaber z Hvězdných válek a křičí: „Hellooooooo“.


Pár sousedů oprášilo zlepšovák z loňského roku a bonbóny dětem posílali dolů trubkami, což všechny účastníky koledy moc bavilo.


Když se před šestou hodinou setmělo, ulice se proměnily ve strašidelné město plné barevných světel, nafukovacích bubáků, pavouků, mumií a čarodějnic. Lehký vítr rozhoupával na stromech zavěšené duchy z potrhaných látek. Kostlivci povalující na trávnících najednou působili ještě děsivěji. Těm nejstrašidelnějším se rozsvěcely oči a otevíraly pusy. Psí kostlivci zavyli pokaždé, když někdo prošel kolem. Na fasádách některých domů se pomocí videoprojekce proháněli duchové. Atmosféra byla zkrátka dokonalá a já jsem konečně pochopila, proč Američané tak milují Halloween.


Sledovat mě můžete i na Facebooku nebo Instagramu.





Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page