top of page
  • Denisa Sciortino

Podzimní farmy: USA x Švýcarsko


Kdybych teď byla ve Virginii, napsala bych: „Zase nastal čas obléct si podzimní outfit v zemitých barvách – hnědé kozačky, džíny, zelený svetr a béžový klobouk – a vyrazit na farmu vozit se ve vlečce, drbat kozy za ušima, pózovat s dýněmi, sjíždět na pytlích dlouhatánské skluzavky a popíjet cider. Jenže já už ve Virginii nežiju a taky pořád ještě nemám ten klobouk.


Konají se vůbec ve Švýcarsku podzimní festivaly na farmách? Konají, ale vypadají jinak.


Pro srovnání použiju dvě nesmírně populární místa – Cox Farms ve Virginii (46 km od Washingtonu, D.C.) a Jucker Farms (26 km od Curychu).


Galerie 1: USA



1. Dostupnost


V USA máte jedinou možnost – auto. Pole vedle farmy se pro účely této akce změní v obří parkoviště.


Na švýcarskou farmu Jucker Farms (pobočka Seegräben) jezdí každých pár minut kyvadlový autobus. Malé parkoviště před farmou se rychle zaplní, proto se doprava autem vůbec nedoporučuje.


2. Cena


Vstup na Cox Farms stojí 20 dolarů ve všední den a 25 dolarů o víkendu.


Jucker Farms jsou zdarma (bludiště se platí).


3. Dýně


Dýňové šílenství vládne v obou destinacích. V Cox Farms na vás čekají hromady dýní všech barev a tvarů. Každý rok jsem z domu odjížděla s odhodláním, že dýňovou výzdobu nepotřebuju, pak se vracela s náručí plnou buclatých pokladů. Některé ovšem skončily v polívce.


Švýcaři jsou hraví a z dýní tvoří různé sochy a fotozákoutí.


4. Zábava


Pokud máte děti nebo ve vás stále dřímá dětská duše, Cox Farms vás nadchne. Ztratíte se v bludišti z kukuřice, budete na pytlích sjíždět obří skluzavky, vozit se na vlečce, krmit kozy, hladit krávy, skákat na stohu. Děti se zblázní z množství tematických hřišť. Vyskáčou se, vydovádí a v autě usnou dřív, než opustíte parkoviště.


Jucker Farms nabízí zvířátka, hřiště v přírodním stylu, senzorickou procházku pro bosá chodidla, traktor na hraní, stoh slámy ke skákání a bludiště v kukuřici.


5. Občerstvení


V tomto ohledu je mezi oběma farmami znatelný rozdíl. Cox Farms má na jídelníčku fast food a americké BBQ. Děti budou žadonit o cukrovou vatu a popcorn. My jsme se pokaždé moc těšili na koblihy s příchutí jablečného moštu (apple cider donuts), které jsme nezapíjeli kafem, ale právě vynikajícím jablečným moštem, jenž se k dispozici zdarma v samoobslužné stanici. Gratis jsou i jablka, pro která můžete sáhnout do stylových dřevěných bedýnek. Při odchodu ke každé vstupence dostanete dýni podle vlastního výběru. Alkohol je zakázaný.


Na návštěvu Jucker Farms se bude váš žaludek těšit. Na poctivé farmářské jídlo (maso, zelenina, brambory, dýňová polévka aj.) se stojí dlouhé fronty. A protože jsme ve Švýcarsku, nesmí chybět ani bohatý výběr klobás. V bufetu si sami natočíte mošt, burčák, a dokonce i víno nebo schnapps. My jsme vyrazili až po obědě, proto jsme zamířili pro ovocné koláče, štrúdl (s vanilkovou omáčkou), kafe a mošt. Děti si navzdory ročnímu období vyškemraly domácí zmrzlinu.


Výše zmíněným se ládujeme na prkenné terase, pod námi vinohrad, jehož hrozny se už mění na Cabernet Blanc. Farma leží na kopci, odkud je nádherný výhled na jezero Pfäffikersee. Nemůžeme se na něj s manželem vynadívat. Synům je výhled ukradený, a tak po svahu válejí sudy dolů. Nejsou sami.


Kolem nás proudí davy lidi, kteří si po 14 dnech deště chtějí užít podzim. Někteří míří na procházku dolů k vodě. Jiní posedí s přáteli u skleničky vína pod kaštanem. Rodiče malých dětí postávají kolem ohrady a pozorují své potomky při hře na honěnou. Strakaté kozy mají s dětmi neuvěřitelnou trpělivost.


Kde to mám radši? Na tuhle otázku neznám odpověď, ale jedno vím jistě – měla bych si koupit ten klobouk.


Galerie 2: Švýcarsko










Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page